Kartupeļu desas

Recepti izstāstīja saimniece Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)


Uz smalkas rīves sarīvē kartupeļus, pievieno smalki sagrieztus ķiplokus, ķimenes. Kartupeļu masu sadala divās daļās: vienai kartupeļu masas daļai pievieno klāt ūdenī izmērcētas grūbas, olas, sāli pēc garšas un maltus saldos piparus. Otrai kartupeļu masas daļai pievieno klāt pannā apceptu, kubiņos sagrieztu gaļu ar sīpoliem. Abas masas pilda cūku resnajās zarnās, zarnu galus aizsien ciet ar diegu. Cepamformu ieziež ar taukiem, liek cepties cepeškrāsnī uz 2, 5 stundām.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kartupeļu biezeņa sacepums

Recepti izstāstīja saimniece Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)


Nomizo kartupeļus un liek katliņā vārīties. Cauraugušu gaļu sagriež mazos gabalos un liek cepties. Kad gaļa ir apcepusies zeltaini brūna, pievieno klāt sagrieztus sīpolus un sāli pēc garšas. Vārītus kartupeļus sastampā ar stampu. Klāt pievieno ceptu gaļu ar sīpoliem, visu kārtīgi izmaisa. Kartupeļu masu kārto cepampannā un liek cepties cepeškrāsnī. Pasniedz karstu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Raudzēts maizes kvass

Recepti izstāstīja saimniece Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)



Traukā ar verdošo ūdeni liek melnās maizes garoziņas vai cepeškrāsnī apbrūninātas rudzu maizes šķēles. Tur siltā vietā. Kad šķidrums iekrāsojies brūns, to nokāš caur smalku sietiņu vai marli. Pēc 1–2 diennaktīm kvass ir lietojams.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tēja no zāļu pumpuriem

Recepti izstāstīja saimniece Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)

Svaigas upeņu, piparmētru lapiņas aplej ar verdošu ūdeni. Ļauj ievilkties dažas minūtes. Pēc garšas var pievienot cukuru.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Botviņja (Jauno galda biešu lapu un kātu zupa)

Recepti izstāstīja Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)

Vāra buljonu no kauliem, uz 2 litriem ūdens ieliekot 1 - 2 burkānus (sasmalcinātus), pētersīļu sakni, sīpolu, 3 vidēji lielus kartupeļus, sāls pēc garšas, 2 – 3 lauru lapas, 3 - 5 piparu graudiņus un dažādus zaļumus – sīpollokus, pētersīļu zaļumus, dilles. Buljonu ar visām piedevām liek vārīties, kamēr kartupeļi izvārās mīksti. Biešu lapas, kātus un arī biešu saknes labi nomazgā, smalki sagriež, noplaucē ar verdošu ūdeni vai mazliet pavāra, liek buljonā kopā ar citiem zaļumiem un vāra. 2 - 3 min. pirms zupas pasniegšanas ielikt ½ glāzes krējuma. Var ielikt arī 1 - 2 sasmalcinātas olas. Pēc garšas pievieno mazliet cukura. Ēd karstu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Haladņik (Vasaras aukstā zupa)

Recepti izstāstīja Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)

Apmēram 1 kg skābeņu sagriezt un izvārīt, tad atdzesēt (pēc patikas var vispirms izvārīt nedaudz grūbu, tad zupai būs stingrāks saturs). Sagriezt apmēram 2 gurķus, sīpolu lociņus, sasmalcināt 2 olas, pievienot dilles, glāzi krējuma, sāli pēc garšas. Cukuru pie skābenēm neliek.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Potrauka

Recepti izstāstīja Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)

Izvāra buljonu. Pēc tam novāra aknas, sarīvē uz rīves un apveļ ar kartupeļu cieti – liek verdošā buljonā – iznāk zupiņa.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Babka no ķirbja

Recepti izstāstīja Janīna Gekiša, Krāslava (dzimusi Krāslavas novada Robežnieku pagasta Pleikos)

1,5 – 2 kg ķirbja, 2 sīpoli, 0, 5 glāzes miltu, 2 – 3 olas, 100 gr sviesta, 1 glāze krējuma, sāls, lauru lapas, ķimenes, zaļumi
Sarīvē ķirbi un sīpolu, pievieno 0, 5 glāzes miltu, 2 – 3 olas, 1 glāzi krējuma. Olu baltumus sakuļ, visu labi samaisa, liek formā, virsū uzber zaļumus un ievieto cepeškrāsnī. Pasniedz ar krējumu.