Pasha (Lieldienu pīrāgs)

Recepti izstāstīja saimniece Zinaida Prokofjeva, Aglonas novads, Grāveru pagasts, mājas “Laimdotas”



Ieraugam:
Pagatavošana:
Uzkarsētam pienam pievieno klāt raugu un izšķīdina. Pieber cukuru un kārtīgi izmaisa. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski iesijā miltus. Ieraugam jāveidojas biezā krējuma konsistencē. Pēc garšas var pievienot vaniļas cukuru. Ieraugu novieto siltā vietā, lai uzrūgst.

Pamatmīklai:
Pagatavošana:
Olas sakuļ, sviestu uz lēnas uguns izkausē. Šo masu pievieno ieraugam. Pakāpeniski mīklā iesijā miltus un kārtīgi izmīca mīklu. Var pievienot rozīnes. Liek raudzēties apmēram 30 minūtes. Cepampannu ieziež ar eļļu, mīklu sadala vairākās daļās un izkārto cepampannā. No atlikušās mīklas daļas rotā pīrāgu: izrullē plānas strēmelītes un no vienas puses sagriež, veidojot bārkstis; no mīklas veido arī pīnītes, bet, sasienot apaļās mīklas strēmeles “mezglā”, darina putnus, izveidojot spārnus, galvu un asti. Virsū pārziež ar olu. Rotājot pīrāgu, tā augšpusē veido krusta zīmi.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Guļbišņiki/kartofļaņiki

Recepti izstāstīja saimniece Marija Nikiforova, s. Pitrini, Izvaltas pagasts, Krāslavas novads


Ar mizu vārītus kartupeļus (parasti ņem mazus kartupeļus) notīra un vēl siltus sastampā koka piestā. Jāstampā ilgi, kamēr mugura slapja. Sagrieztus kāpostus sautē ar burkāniem un sīpoliem. Kartupeļu mīklai pievieno sāli pēc garšas, uzber uz galda nedaudz miltu, lai nelīp, un veido plaukstas lieluma plācenīšus. Tos pilda ar sautētiem kāpostiem, pārloka uz pusēm un malas saspiež. Liek cepešpannā un cep krievu krāsnī. Gatavus pārziež ar izkausētu sviestu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kokoras

Recepti izstāstīja saimniece Marija Nikiforova, s. Pitrini, Izvaltas pagasts, Krāslavas novads

Cep no maizes (rudzu milti) vai pīrāgu (kviešu milti) mīklas. Maize cepas ilgi - četras stundas. No mīklas, kas paliek pāri, veido plācenīšus – kokoras - apmēram pirksta biezumā un pannas lielumā. Pannu liek krāsnī uz oglēm pie pašas malas, jo dziļāk krāsnī cepas maize. Kad viena puse apcepas, apgriež otru pusi. Kokora sanāk brūna ar garoziņu. Ēd ar sviestu vai taukiem. Tāpat cepa arī no pīrāgu mīklas.
Par kokorām sauca arī smalkmaizītes ar biezpienu. No rauga mīklas izveido kvadrātiņus. Biezpienam pievieno olas un cukuru. Pildījumu liek mīklas kvadrātiņā un saloka, sanāk trīsstūrītis. Pārziež ar sakultu olu. Cep krāsnī.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vārīts cukurs

Recepti izstāstīja saimniece Marija Nikiforova, s. Pitrini, Izvaltas pagasts, Krāslavas novads

Cukuru ieber katlā, iekuļ olu, ielej pienu un vāra uz lēnas uguns, nemitīgi maisot. Kad sāk stipri burbuļot, var pievienot sviesta gabaliņu. Gatavs tad, kad paliek brūns un vairs nestaipās. Noņem no uguns un turpina maisīt. Ja nepārstāj burbuļot, tad pielej mazliet auksto ūdeni. Lej lēzenos šķīvjos vai bļodās, kuras ieziestas ar sviestu, lai vieglāk noņemt. Kad cukurs sacietē, izņem no traukiem un sagriež gabaliņos. Ēd pie tējas.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Skābo kāpostu zupa

Recepti izstāstīja saimniece Marija Nikiforova, s. Pitrini, Izvaltas pagasts, Krāslavas novads

Parasti vāra ziemā krāsnī. Lielu gabalu cūkgaļas - lai būtu gan liesā gaļa, gan treknumiņš - vāra ūdenī, vēlāk pievieno skābos kāpostus. Var pielikt klāt kartupeļus vai grūbas. Pievieno lauru lapas, sāli un piparus. Vāra (sautē) krāsnī divas stundas. Gaļu izņem no katla un ēd atsevišķi. Skābo kāpostu zupu var ēst nedēļu - tā kļūst vēl gardāka. Var pat sasaldēt, garša no tā nemainīsies.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sautēti kāposti ar gaļu

Recepti izstāstīja saimniece Marija Nikiforova, s. Pitrini, Izvaltas pagasts, Krāslavas novads

Nelielu kāpostgalvu sagriež gar kacenu sešās vai astoņās daļās (atkarībā no kāposta lieluma). Katlā liek pamīšus kāpostu šķēles un cūkgaļas ribiņas vai gaļu bez kaula, pievieno sāli, piparus un lauru lapas. Sautē krāsnī.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Сukurbiešu konfektes

Recepti izstāstīja Zinaida Prokofjeva, Aglonas novads, Grāveru pagasts, mājas “Laimdotas”

Svaigas cukurbietes sagriež mazos kubiņos vai nelielās, plānās strēmelītēs un liek kaltēties siltā krāsnī. Sanāk saldas un ļoti garšīgas. Bērni ēda tās konfekšu vietā.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Miežu putraimu zupa

Recepti izstāstīja Zinaida Prokofjeva, Aglonas novads, Grāveru pagasts, mājas “Laimdotas”

Miežu putraimus aplej ar ūdeni un liek krāsnī sautēties. Zupa iegūst nedaudz sarkanīgu nokrāsu. Ēda ar krējumu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Biešu kvass

Recepti izstāstīja Zinaida Prokofjeva, Aglonas novads, Grāveru pagasts, mājas “Laimdotas”

Sarkanās bietes aplej ar ūdeni un liek siltā vietā. Stāv apmēram mēnesi.Sarkanās bietes aplej ar ūdeni un liek siltā vietā. Stāv apmēram mēnesi.