Gefilte fiš (pildītā līdaka)

Recepti izstāstīja saimniece Regīna Seiliša, Krāslava


Nomazgā un notīra līdaku, negriežot līdakas vēderu, uzmanīgi novelk ādu. No asakām atdalīto gaļu 2 – 3 reizes samaļ gaļas mašīnā. Klāt pievieno mannu, sīpolus, graudu piparus, pievieno nedaudz sviesta un sāli. Masu iepilda līdakas ādā. Kastrolī izkārto gredzenos sagrieztus sīpolus, burkānus. Liek pildīto līdaku un pārlej ar aukstu ūdeni. Kad tas uzvārās, pielej nedaudz auksta ūdens. Šādu darbību veic trīs reizes. Pēc garšas pievieno sāli, piparus. Pasniedz izkārtotu uz zaļajām salātu lapām un rotātu ar vārītiem burkāniem.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Cimess

Recepti izstāstīja saimniece Regīna Seiliša, Krāslava


Nedaudz apcep vistas gaļu un liek kastrolī sautēties uz lēnas uguns. Burkānus notīra, sagriež ripiņās un nedaudz apcep. Burkānus ieber kastrolī kopā ar vistas gaļu, pievieno klāt sagrieztus sīpolus, piparus, lauru lapas. Ja sautējot ir pamaz šķidruma, klāt pievieno uzvārītu ūdeni.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Pīrāgs

Recepti izstāstīja saimniece Regīna Seiliša, Krāslava



Mīklai:
Pagatavošana:
Sajauc miltus ar sodu un cepamo pulveri. Bļodā sakuļ sviestu, olas un cukuru. Pievieno klāt miltus un sakuļ ar mikseri līdz vienmērīgai masai. Pievieno krējumu un vaniļas ekstraktu.

Pildījumam:
Pagatavošana:
Cepamo formu iesmērē ar sviestu un paber ar miltiem, ielej pusi no mīklas, pārber ar riekstu pildījumu. Tad pievieno atlikušo mīklas daļu un pārber ar atlikušo pildījuma daļu. Pārlej pīrāgu ar izkausētu sviestu un cep180º temperatūrā līdz pīrāgs ir gatavs.

HALA

Bļodā sajauc eļļu, sāli un cukuru, pielej karstu ūdeni un samaisa, pēc tam pielej aukstu ūdeni un vēlreiz visu samaisa. Raugu izšķīdina siltā ūdenī. Atsevišķā traukā saputo olas un to visu salej bļodā, atstājot pāris karotes sakultu olu halas pārziešanai. Bļodā ieber miltus un iemīca mīklu. Mīklu pārliek uz dēlīša un mīca, līdz tā vairs nelīp. Ja nepieciešams – pievieno vēl miltus. Mīklu liek atpakaļ bļodā, pārsedz ar tīru salveti vai dvieli un liek siltā cepeškrāsnī (tai nav jābūt karstai) uz 1 minūti. Pēc tam izņem ārā un 1 stundu atstāj siltā telpā. Mīklas apjomam jādubultojas. Tad mīklu liek uz dēlīša, sadala 4 daļās, katru no tām sadala vēl 3-4 daļās. Katru gabaliņu izrullē desiņā un no tām sapin 3-4 bizītes. Liek uz ietaukotas cepešpannas un atstāj aptuveni uz 45 minūtēm, lai uzbriest. Apziež ar olu, pārkaisa ar sēkliņām un cep vidēji karstā cepeškrāsnī aptuveni 30-40 minūtes. Gatavas halas izņem no cepeškrāsns, noliek uz dēlīša, pārsedz ar salveti vai dvieli un virsū uzliek kādu smagumu. Pēc 10-15 minūtēm pārsegu noņem un ļauj halām atdzist. 

Teiglahs. Kreplahs, Aingemahts. Ebreju virtuves receptes. Sastādīja Dr. rabīns Menahems Barkahans. 2012
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Foršmaks

Recepti izstāstīja Boriss Magidas, Krāslava
Iztīra siļķi un atstāj tikai fileju. Samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Smalki sagriež sīpolu, apber ar cukuru un uzlej etiķi. Baltmaizi mērcē pienā un samaļ. Ābolam notīra miziņu, samaļ un pievieno visai masai, klāt liek sviestu, maltus piparus un visu labi samaisa. Izkārto salātu traukā un uzber virsū zaļos kapātos lociņus.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Piena zivju zupa

Recepti izstāstīja Boriss Magidas, Krāslava
Kartupeļus sagriež un liek vārīties nelielā daudzuma verdošā ūdenī. Pievieno sagrieztu sīpolu, sāli un vāra 5-7 minūtes. Pievieno sagrieztu zivs fileju un klāt pielej nedaudz vāroša ūdens, lai nosegtu zivis. Vāra vēl 15 minūtes. Pievieno sviestu un pienu, kurā iesijāti milti. Vāra vēl 2-3 minūtes. Pievieno dilles. Noņem no uguns un ļauj 3-4 minūtes nostāvēties.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Farfelahs

Olas iesit traukā, pievieno sāli un rūpīgi sakuļ. Platā traukā ieber mannu, ar tējkaroti paņem nedaudz saputoto olu, liek virsū mannai un ar rokām izlīdzina tā, lai ola apņemtu putraimus. Pakāpeniski pievieno miltus un olas, berzējot ar roku, veido putraimus. Farfelaha putraimiem jābūt apaļiem, nedaudz mazākiem par zirņiem. Pagatavoto izstrādājumu plānā kārtiņā liek uz papīra lapas un ļauj apžūt. Farfelahu var žāvēt arī cepeškrāsnī uz plāts, bez eļļas, vismazākajā karstumā. Labi izžāvētus farfelahus var glabāt sausā vietā 2-3 mēnešus. Lieto buljoniem un zupām vai kā piedevu gaļas ēdieniem. 

Teiglahs. Kreplahs, Aingemahts. Ebreju virtuves receptes. Sastādīja Dr. rabīns Menahems Barkahans. 2012
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Teiglahs

Miltus izsijā, samaisa ar sāli un sodu, pielej olas, eļļu un iejauc stingru mīklu. Mīklu sadala gabaliņos un no katra gabaliņa izvirpina desiņu zīmuļa biezumā. Katru desiņu sagriež 0,5 cm garos gabaliņos un liek uz viegli ietaukotas cepamās plāts. Cep vidējā karstumā 20 minūtes, līdz tie kļūst gaiši brūni. Cepšanas laikā plāti divas reizes sakrata.
Katliņā sajauc medu, cukuru, ingveru, muskatriekstu un vāra 15 minūtes. Pievieno izceptos mīklas gabaliņus un vāra vēl 5 minūtes. Tad pievieno riekstus un maisot vāra vēl 10 minūtes. Teiglahs ir gatavs, kad piliens neizplūst pa mitru virsmu. Maisījumu izliek uz mitra dēļa, nedaudz atdzesē. Nolīdzina un sagriež gabaliņos. No masas var veidot bumbiņas. Ja nav riekstu, tos aizvieto ar 2 glāzēm izceptu mīklas gabaliņu. 

Teiglahs. Kreplahs, Aingemahts. Ebreju virtuves receptes. Sastādīja Dr. rabīns Menahems Barkahans. 2012
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Aingemahts (rutki medū)

Rutkus notīra un sarīvē uz rupjās rīves. Katliņā izkausē medu, pievieno klāt kāļus un vāra, līdz kāļi ir kļuvuši brūngani.

Teiglahs. Kreplahs, Aingemahts. Ebreju virtuves receptes. Sastādīja Dr. rabīns Menahems Barkahans. 2012