BIGOSS
Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava
- skābēti kāposti
- svaigie kāposti
- gaļa
- sīpoli
- burkāni
- sāls
- pipari
- tomātu mērce
- žāvētas plūmes
- desiņas
Skābētiem kāpostiem nospiež sulu un ievieto speciālajā čuguna katlā, tiem klāt pievieno sagrieztus svaigos kāpostus, visu kārtīgi samaisa. Pievieno apceptu gaļu ar sīpoliem un burkāniem. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Pievieno klāt tomātu mērci, sagrieztas žāvētas plūmes, visu labi samaisa un liek cepeškrāsnī. Ik pa brīdim jāizņem no cepeškrāsns un jāapmaisa. Var pievienot desiņas.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
PIEROGI
Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava

Mīklai:
- 1 ola
- sāls
- 1,5 glāze verdoša ūdens
- milti
Sakuļ olu un pievieno pēc garšas sāli, pielej klāt verdošu ūdeni. Masu izmaisa un pakāpeniski pievieno miltus, lai masa iegūtu biezu konsistenci. Ar rokām mīkla ir kārtīgi jāizmīca. Pēc tam mīklu izveltnē ar mīklas rulli un taisa apaļas formiņas. Pildījums var būt dažāds.
Pildījums:
- vārīti kartupeļi
- biezpiens
- dilles
- sāls
Kartupeļus saspaida ar dakšu, pievieno klāt biezpienu, visu samaisa. Pēc garšas var pievienot dilles, sāli.
Pildījums:
- burkāni
- sēnes
- sīpoli
- sāls
Sēnes ar sīpoliem nedaudz apcep, pievieno klāt burkānus, pēc garšas pievieno sāli.
Pildījums:
- sautēti kāposti
- sīpoli
- gaļa
- sāls
Apcep gaļu ar sīpoliem, pievieno klāt sautētus kāpostus. Pēc garšas pieber sāli.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ŽUREKS
Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava
- gaļa
- desiņas
- burkāni
- svaigi kāposti
- sīpoli
- ieraugs (gatavots no rudzu miltiem)
- sāls
- olas
Kastrolī liek vārīties gaļu un, kad tā ir puslīdz gatava, pievieno klāt sagrieztus burkānus, sīpolus, kāpostus. Zupai pievieno ieraugu. Pievieno pēc garšas sāli. Kad zupa ir nedaudz atdzisusi, visu sakuļ. Īpašos gadījumos zupu pilda izgrebtajās apaļās formas maizēs, klāt liekot sagrieztu vārītu olu un var pievienot klāt nedaudz apceptas desiņas.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
PIENA ZUPA AR DĀRZEŅIEM
Recepti izstāstīja Zenta Meldere, Krāslava
- svaigi kartupeļi
- kāpostgalva
- burkāni
- piens
- sāls
Sagriež kartupeļus un kāpostus. Burkānus sarīvē. Visu liek verdošā ūdenī, pievieno sāli pēc garšas. Kad dārzeņi mīksti. Pievieno pienu un uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
GOLUPCI
Recepti izstāstīja Zenta Meldere, Krāslava
- rīsi
- cūkgaļa
- kāpostgalva
- pipari
- sāls
Rīsus un veselu kāpostgalvu novāra pusgatavus. Malto gaļu samaisa kopā ar rīsiem un pilda kāpostlapās. Gatavos golupcus pārlej ar tomātu vai kādu citu mērci un apmēram 20 minūtes pasautē.