BIGOSS

Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava


Skābētiem kāpostiem nospiež sulu un ievieto speciālajā čuguna katlā, tiem klāt pievieno sagrieztus svaigos kāpostus, visu kārtīgi samaisa. Pievieno apceptu gaļu ar sīpoliem un burkāniem. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Pievieno klāt tomātu mērci, sagrieztas žāvētas plūmes, visu labi samaisa un liek cepeškrāsnī. Ik pa brīdim jāizņem no cepeškrāsns un jāapmaisa. Var pievienot desiņas. 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

PIEROGI

Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava



Mīklai:
Sakuļ olu un pievieno pēc garšas sāli, pielej klāt verdošu ūdeni. Masu izmaisa un pakāpeniski pievieno miltus, lai masa iegūtu biezu konsistenci. Ar rokām mīkla ir kārtīgi jāizmīca. Pēc tam mīklu izveltnē ar mīklas rulli un taisa apaļas formiņas. Pildījums var būt dažāds.

Pildījums:
Kartupeļus saspaida ar dakšu, pievieno klāt biezpienu, visu samaisa. Pēc garšas var pievienot dilles, sāli.

Pildījums:
Sēnes ar sīpoliem nedaudz apcep, pievieno klāt burkānus, pēc garšas pievieno sāli.

Pildījums:
Apcep gaļu ar sīpoliem, pievieno klāt sautētus kāpostus. Pēc garšas pieber sāli.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ŽUREKS

Recepti izstāstīja saimniece Meļa Ragine, Krāslava


Kastrolī liek vārīties gaļu un, kad tā ir puslīdz gatava, pievieno klāt sagrieztus burkānus, sīpolus, kāpostus. Zupai pievieno ieraugu. Pievieno pēc garšas sāli. Kad zupa ir nedaudz atdzisusi, visu sakuļ. Īpašos gadījumos zupu pilda izgrebtajās apaļās formas maizēs, klāt liekot sagrieztu vārītu olu un var pievienot klāt nedaudz apceptas desiņas. 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

PIENA ZUPA AR DĀRZEŅIEM

Recepti izstāstīja Zenta Meldere, Krāslava
Sagriež kartupeļus un kāpostus. Burkānus sarīvē. Visu liek verdošā ūdenī, pievieno sāli pēc garšas. Kad dārzeņi mīksti. Pievieno pienu un uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

GOLUPCI

Recepti izstāstīja Zenta Meldere, Krāslava
Rīsus un veselu kāpostgalvu novāra pusgatavus. Malto gaļu samaisa kopā ar rīsiem un pilda kāpostlapās. Gatavos golupcus pārlej ar tomātu vai kādu citu mērci un apmēram 20 minūtes pasautē.