Skuobūs kuopustu zupa

Recepti izstuosteja saimiņeica Leokādija Sosnovska, Krāslavas nūvods, Ūdrīšu pogosts, Mozū Muļķu cīms


Cyukgaļis ribeņis ļīk vuoreitīs kotlā ar iudiņi. Kod gaļa ir drupeit pasavuoriejusīs, daļīk skuobātūs kuopustus, nadaudz vāluok pīvīnoj izmārcātys pupys. Piec garšys dalīk suoļi. Gotovu zupu pasnīdz ar mizuos vuoreitom buļbom.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Gruca ar skvarkom

Recepti izstuosteja saimiņeica Leokādija Sosnovska, Krāslavas nūvods, Ūdrīšu pogosts, Mozū Muļķu cīms



Putrai:
Miercei:
 Kastruļī ļīk vuoreitīs iudiņi, kod tys uzavuorej, dabuovej uzbrīdynuotu gruci. Vuorej iz lānys guņs, daber suoļi piec garšys. Kod putra gotova, var pīvīnuot kluot drupeit svīsta voi kriejuma.
Gaļi sagrīž mozūs kubeņūs i ļīk ceptīs iz pateļņis. Kod gaļa ir apcepta, kluot pīvīnoj sagrīztus seipūlus. Piec garšys var pīvīnuot suoļi i pyparus. Putru pasnīdz, porlītu ar ceptys gaļis i seipūlu mierci.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Auzu puorslu ķeiseļs

Recepti izstuosteja saimiņeica Leokādija Sosnovska, Krāslavas nūvods, Ūdrīšu pogosts, Mozū Muļķu cīms
Auzu puorslys apļaj ar syltu iudiņi i pīvīnoj dažys malnuos maizis garūzeņis. Masu nūļīk syltumā i raudzej 2 – 3 dīnnaktis. Īgyutū masu pa daļom stingri izspīž caur sīteņu. Šķidrumu, napuortraukti maisūt, vuorej iz lānys guņs. Piec garšys var pīvīnuot suoļi. Kod sakarsātuo masa uzmat burbuļus, ķeiseļi saļaj traukā, tys atdzīst i vāļ vairuok sabīzej. Var pasņīgt kūpā ar soltu pīnu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Soldonuos kļockys ar kaltātim uobuļim

Recepti izstuosteja saimiņeica Leokādija Sosnovska, Krāslavas nūvods, Ūdrīšu pogosts, Mozū Muļķu cīms


Kod iudiņs sok vuoreitīs, ļīk kaltātus uobuļus i nadaudz pavuorej, piec garšys daber cukri. Atsevišķā traukā sakuļ ūlys ar cukri, maisūt pakuopeniski pīvīnoj myltus, vysu kuorteigai izmaisa. Ar lizeiku jam pa drupeitei meiklis i ļīk kotlā, veidojūt mozys kļockys. Vourej koleidz gotovys.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Lauku rudzu maize

Recepti izstuosteja Gundega Grišāne, Kruoslavys rajons, Skaistys pogosts
Myltus apļej ar vuoreitu, drusceņ padzysušu iudiņi i sajauc pabīzā masā. Ījauktū meikļi iz pusūtrys dīnys nūļīk syltā vītā cikom meikļe īskuobst. Tod īskuobušū meikļi puormeica, dalīkūt kluot myltus, cukri, raugu, ķimeņis, i suoļi piec garšys. Meikļi ļīk veidnī i pagaida cikom meikļe pasaceļ, tod cep lelajā maizis cepļī pusūtru stuņdi. Maizis meikļei var daļikt kluot rīkstus, rozīņis, kaltātuos šļivys.

Latgales pavārgrāmata.Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sluokatnis

Recepti izstuosteja Broneslava Driksna, Kruoslavys rajons, Andzeļu pogosts

Nu malnuos maizis izveidoj 2 cm bīzu i 20 cm garu meikļis kuortu. Viersā tai ļīk smolkai sagrīztu žuovātu špeku, smolkai sagrīztus seipūlus, paber vysu ar pyparym. Piļdiejumu puorkluoj ar ūtrū meikļis daļi, izveidojūt mozu kukuļeiti. Kukuļeiti nūļeidzynoj, ar pierkstim īspīž suonūs rīvys i cep maizis cepļī. Sluokatnis ir ādams gon korsts, gon solts.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sīrs

Recepti izstuosteja saimiņeica Anna Mileika, Kruoslavys rajons, Dagda
Kotlā īļaj gluozi iudiņa, kod iudiņs uzvard, īļaj pīnu i sylda, palaikam pamaisūt, lai napīdag. Sakuļ ūlys i pīļaj drupeit iudiņa, vysu pīvīnoj pīnam. Daber suoļi i ķimeņis. Kod pīns suok vuoreitīs, masu kuorteigi izmaisa. Tod vysu nūjam nu guņs, saļaj sīra kuļī, lai suleņa nūtak, i ļīk zam slūga.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Latgolys dasys

Recepti izstuosteja Stanislava Badune, Kruoslavys rajons, Konstantinova
Cyukys i ļellūpa gaļu samaļ (var 2 x), dabuovej kubeņūs sagrīztu speķi, ķimiņis, suoļi, pyparus, cukri i iudiņi. Gaļis masu pamateigai sameica i vāsā vītā ļauj gaļai 2 stuņdis uzbrīst. Pylda zornuos, golus aizsīn cīt. Dasu riteņeišus var dyumuot ci cept cepļī iz pateļņis, laiku pa laikam aplaistūt ar iudiņi. Captys deseņis pasņīdz ar sutynuotim kuopustim i vuoreitom buļbom.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Studziņs

Recepti izstuosteja saimiņeica Anna Mileika, Kruoslavys rajons, Dagda
Cyukys golvu, kuojis i stylbus sacārt mozuokūs gobolūs i ļīk vuoreitīs (apmāram 1,5 stuņdis) cikom gaļa suok atsadaļeit nu kaulym. Daļīk kluot suoļi, pyparus, seipūlus i burkuonus. Kod gaļa ir gotova, atdola tū nu kaula, sakopuojūt mozūs gabaļeņūs. Kopuotai gaļai pīvīnoj sulu, kurā gaļa vuorejuos. Tū vysu saļaj bļūduos i nūļīk soltā vītā, lai sarecej.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ašņa dasys

Recepti izstuosteja Anna Kursīte, Kruoslavys rajons, Skaistys pogosts
Sasmalcynoj seipūlu, pīvīnoj pyparmātru lapeņis, pyparus, suoļi i vysu kūpā ar putraimim apvuorej 1 ļitrā iudiņa. Tod putraimu masai pīvīnoj ašņi i kuorteigai vysu izmeica. Masu pylda zornuos i cep cepļī.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ūliņīks ar burkuonim

Recepti izstuosteja Stanislava Badune, Kruoslavys rajons, Konstantinova
Sagrīztus burkuonus sutynoj nalelā daudzumā pīna i svīsta. Burkuonus samaļ i samaisa ar ūlu masu, kas sagatavuota deļ ūliņīka (pi sakultom ūlom pīļaj pīnu i pīber kluot suoļi). Ūlu i burkuonu masu izcep iz pateļņis.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kuģeļs

Recepti izstuosteja Lideja Brile, Kruoslavys rajons

Nūskuš buļbys i satarkavoj. Dabuovej suoļi i kuorteigai izmaisa. Masai var daļikt ar seipūlim saceptus špeka (lašiņa) gabaļeņus. Čuguna katļeņi īzīž ar taukim, saļaj sagatavuotū masu, ļīk ceptīs cepļī, kurš ir izakuriejīs, bet ūgļis nu tuo vāļ nav izjimtys. Kugeļam vajag ceptīs dīzgon garai, cikom augšā izaveidojās bryuna garūzeņa. Kod iedīns ir gotovs, ļīk šķeivī, vydā īspīž bedreiti svīksta pikuceitim i kriejuma ļizeikai. Ād, jamūt nu maļeņis i miercejūt bedreitī.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Buļbu kļockys

Recepti izstuosteja Sofija Plesņa, Kruoslavys rajons, Osyuna

6 ļelys buļbys satarkavoj iz smolkys tarkys i nūspīž sulu. Kod sula ir drusceņ pastuoviejuse, tū uzmaņeigai nūļaj i cītis nūsādys pīvīnoj buļbom. Tod dabuovej ūlu, suoļi i myltus tik daudz, lai nu masys varātu izveiduot kļockys. Kļockys ļīk vuorušā iudiņī, kuram pīvīnuots suoļs, i vuorej 15 minutys. Tod pīvīnoj pīnu i otkol uzvuorej. Pasnādzūt iz golda, iedīņam kluot var daļikt mozū lizeiku svīsta.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Buļbešņīki i krapaņiki

Recepti izstuosteja Tekla Dzalbe, Kruoslavys rajons
Izvuorej buļbys ar myzom, tūs nūmyzoj i sameica. Iz golda pakaisa drupeit myltu, ļīk viersā buļbu masu i drusceņ apmeica. Savylynoj kai dasu i sagrīž naļelūs gabaļeņūs. Ļīk ceptīs cepļī, pasnādz ar kriejumu. Itū iedīņi sauc par buļbešņīkim. Krapaņikim nu sameiceituos buļbu masys, kurai piec vieļiešonuos var pīvīnuot ūlys, veidoj peirādzeņus ar sutynuotu kuopustu i seipūlu piļdiejumu. Ļīk ceptīs cepļī i pasnādz ar kriejumu.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tatarvans

Recepti izstuosteja Tekla Dzalbe, Kruoslavys rajons
Gūvs molozeju vuorejūt, dabuovej ūlu, suoļi i cukri piec garšys. Vuorej cikom vyss sabīzej.

Latgales pavārgrāmata.Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Auļejis kļockys

Recepti izstuosteja Tekla Dzalbe, Kruoslavys rajons
Myltus, raugu, suoļi i cukri ījauc pīnā i gaida, kod uzryugs. Tod meikli sameica parasnā dasā i sagrīž škieļeituos, kurys drupeit saplacynoj. Bīzpīnu sajauc ar kriejumu, svīstu i ūlu. Ar itū masu pylda meikļis škieļeitis. Izveiduotuos kļockys apsmierej ar sakultu ūlu i cep cepļī. Gotovuos ķļockys apļaj ar izkausātu svīstu.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Pameikstīs

Recepti izstuosteja Pīters Koroševskis, Kruoslava
Bīzpīnu 1,5 cm bīzā kuortā īkluoj šķeivī, viersā uzkluoj pluonu svīsta kuorteņu, pīber suoļi. Taidu ītaiseitu bīzpīnu ād ar vuoreitom buļbom.

Latgales pavārgrāmata.Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sutins

Recepti izstuosteja Tekla Dzalbe, Kruoslavys rajons

Izsutynoj auzu graudus, izkaļtej tūs sausus i samaļ. Sītā atdola palavys. Myltus īber bļūdā i apļaj ar soldonu, soltu iudiņi, lai var izveiduot opolys kļockys.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sirņīki

Recepti izstuoteja Valentina Trubočajeva, Kruoslavys rajons, Andrupene
Vysu īprīkšminātū sajauc vīndabeigā masā, kluot īmeica myltus. Kod meikle lypst nu rūkom, tei ir gotova. Nu gotovuos meiklis taisa mozus pluoceņeišus i cep eļļā iz pateļņis, cikom tī paļīk bryuni.

Latgales pavārgrāmata. Sastādīja Solvita Kovaļenko. Madona, 2004
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kruoslavīšu gordums

Recepti izstuosteja Jēgers, Kruoslava, 1963. g.

Kruoslavā sovā laikā par sevišķu gordumu uzskatieja sviežus agurkus ar madu. Tikū nūšķeitu agurku nūmyzova, sagrīza ripeņuos i apļāja ar sviežu madu. Āda i sacieja, ka taids agurks ir lobuokais gordums. Svieži agurki ar madu veicynoj kuņģa darbeibu i roda omuļeibys sajūtu. Agurkus ar madu skaitieja par kruoslavīšu nacionālo iedīņi, bet Kruoslavu par agurku golvyspiļsātu. Kotra kruoslavīša duorzeņā beja dažys agurku vogys i, saskaņā ar vītejom paražom, kotrs garāmguojiejs, pazeistams ci svešs, bez atļaujis praseišonys varāja daīt da agurku dūbej i nūšķeit vīnai iešonys reizei agurkus. Iz īlys bīžai gadejuos redzāt – īt kruoslavīts, rūkā trauks ar madu, bet kuldā - agurki.

Latviešu tautas ēdieni. Sastādīja Linda Dumpe. Rīga: 2009
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kaļtātais bīzpīna sīrs

Recepte pīraksteita: Daugavpils apriņķis, Auļejis pogosts, Apseņīku cīms, LNVME 2856,7

Nūstuodynoj pīnu, tod nūjam kriejumu i skuobū pīnu ļīk korstā cepļī, lai atsadola suļeņa nu bīzpīna. Tod saļaj kuļī. Kuļa ir pagatavuota nu lynu audakla, lai lobuok nūsatakuos. Kod suļeņa nūteciejuse nu bīzpīna, tod tū izjam uorā, izmaisa ar kūka lizeiku, piec garšys daļīk suoļi. Var vēļ daļikt kluot drupeit mogonu sāklu. Tuos ļīk vairuok na garšys deļ, bet gon smukuma piec, par tū ka sīrs saīt skaistai raibs. Tod ļīk atpakaļ tymā pošā kuļeitī, aizsīn golu cīt i nūlīk storp divim dieļeišim, viersā izļīk akmiņi, lai nūspīstu. Jam uorā piec kaidom puors dīnom. Tod tū ļīk korstā cepļī i tur tī, koleidz paļīk skaistai dzaltons. Taidu sīru globuošonai ir speciālai gatavuoti teikļeņi nu lynu dīgim, kurūs sīru pakar pi ustobys pakša, viers lūga. Juoņu vokorūs saimiņeica sīru pīvuoc, par tū ka pastuov paraža “nūzagt” i par tū ņikaidys struopis nav.

Latviešu tautas ēdieni. Sastādīja Linda Dumpe. Rīga: 2009
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sekonkys

Recepte pīraksteita Daugavpiļs apriņķī, Osyunys pogosts, 1926, LNVME 2856, 104

Pagatavoj nu cyukis ci vuškys īkšom. Parosti gatavuošanai izmontoj dzeivnīku sirdi i plaušys. Tū vysu sakopoj. Dalīk kluot buļbys i ūlu. Piec garšys daber suoļi i seipūlus. Nu izveiduotuos masys veidoj pļeckys i cep taukūs iz pateļņis.

Latviešu tautas ēdieni. Sastādīja Linda Dumpe. Rīga: 2009