Latgales baltkrievu virtuve


Latgales baltkrievu virtuve pēc būtības ir līdzīga citu tautību virtuvēm. Tās pamatprincips ir vienkāršs - sātīgs un no pašmāju produktiem gatavots ēdiens.

Iecienīts ēdiens – piena vai gaļas zupa žur (poļiem – žurek), zupa no burkāniem – morkva, zupa no kāļiem – grižanka u.c. Plaši tiek izmantoti kartupeļi, kurus pagatavo visdažādākajos veidos. Iecienīts ēdiens ir kolduni – kartupeļu pankūkas ar sēņu vai gaļas pildījumu, kuras pasniedz pārlietas ar skābo krējumu, kartupeļu babka – kartupeļu biezeņa sacepums, kartupeļu desas. Cits izplatīts baltkrievu virtuves produkts ir cūkgaļa, kuru izmantoja dažādu veidu desu, sālīta bekona, ceptas gaļas un citu ēdienu pagatavošanā. Bigoss – sautēta gaļa ar kāpostiem – viens no baltkrievu virtuvei raksturīgajiem ēdieniem. Ēdiens ar tādu nosaukumu, bet atšķirīgu pagatavošanas veidu, bija iecienīts arī poļu virtuvē. Starp dzērieniem lielu popularitāti ieguvis kvass.

Pateicoties Krāslavas novada saimnieču atsaucībai, ir ievietotas ēdienu receptes, ko viņas ir likušas galdā no paaudzes paaudzē, tādējādi atveidojot tieši Krāslavas novada baltkrievu virtuvei raksturīgo un nodrošinot ēdienu recepšu saglabāšanu arī nākamajām paaudzēm.