Latgales poļu virtuve

Viena no poļu nacionālās virtuves īpatnībām ir sātīgs, viegli saldens ēdiens, bet no otras puses, tiem patīk saldskābi ēdieni ar lielu krējuma daudzumu. Viens no poļu nacionālajiem ēdieniem ir bigoss – kāpostu ēdiens, kuram pievieno dažādu veidu gaļu (arī baltkrievu virtuvē ir ēdiens ar tādu pašu nosaukumu). Par tradicionālo poļu ēdienu tiek uzskatīti arī kāpostu tīteņi – golabki (maltā gaļa ar rīsiem). No zupām iecienītākās ir dažādu veidu borščs (balts un sarkans), žureks, krupņiks. Bieži poļi uzturā lietojuši pierogus – ar sēnēm un dārzeņiem un biezpienu pildītus vārītus pīrādziņus, knedļus – dārzeņiem pildītus kartupeļu pīrādziņus. Poļu zemnieku iecienīts ēdiens ir smaļec, kuru gatavo no cūku taukiem.

Vēl viena poļu virtuves īpatnība ir skaidrojama ar poļu vēsturi, kas sekmējusi dažādus aizguvumus ēdienu kultūrā no citām tautībām. Poļi ievēroja katoļiem raksturīgās gavēņu un svētku dienas un gatavoja šim laikam un tradīcijām atbilstošus ēdienus. Piemēram, t.s. aizgavēņa dienā poļiem ir raksturīgi ēst eļļā ceptus žagariņus.

Pateicoties Krāslavas novada saimnieču atsaucībai, ir ievietotas ēdienu receptes, ko viņas ir likušas galdā no paaudzes paaudzē, tādējādi atveidojot tieši Krāslavas novada poļu virtuvei raksturīgo un nodrošinot ēdienu recepšu saglabāšanu arī nākamajām paaudzēm.